Zelenina má nízky obsah kalórií, ale je bohatá na vitamíny, minerály a iné dôležité živiny.
Navyše, veľa zeleniny má nízky obsah sacharidov a vysoký obsah vlákniny, čo ich robí ideálnymi pre diéty s nízkym obsahom sacharidov.
Definícia diéty s nízkym obsahom sacharidov sa veľmi líši. Väčšina z nich má menej, ako 150 gramov sacharidov za deň a niektoré dosahujú iba 20 gramov za deň.
Či už ste na nízkokarbovej diéte alebo nie, jesť viac zeleniny bol vždy skvelý nápad. Tu je zoznam najlepších druhov zeleniny s nízkym obsahom sacharidov, ktoré je možné zahrnúť do vašej stravy.
Paprika
![Paprika - Zelenina s nízkym obsahom sacharidov](https://www.zdrave-chudnutie.sk/wp-content/uploads/2020/05/paprika-zelenina-s-nízkym-obsahom-sacharidov.jpg)
Paprika, tiež známa ako sladká paprika, je neuveriteľne výživná.
Obsahuje antioxidanty nazývané karotenoidy, ktoré môžu znižovať zápal, znižovať riziko rakoviny a chrániť cholesterol a tuky pred oxidačným poškodením.
Jedna šálka (149 gramov) nakrájanej červenej papriky obsahuje 9 gramov sacharidov, z ktorých 3 sú vlákniny. Poskytuje 93% pravidelného denného príjmu (PDP), vitamín A a neuveriteľných 317% PDP vitamínu C, ktorý často chýba pri strave s nízkym obsahom sacharidov.
Zelené, oranžové a žlté papriky majú podobné výživové profily, aj keď sa ich obsah antioxidantov môže líšiť.
Papriky sú protizápalové a majú vysoký obsah vitamínov A a C. Obsahujú 6 gramov stráviteľných (čistých) sacharidov na jednu porciu.
Brokolica
![brokolica - zelenina s nízkym obsahom sacharidov](https://www.zdrave-chudnutie.sk/wp-content/uploads/2020/05/brokolica-zelenina-s-nízkym-obsahom-sacharidov.jpg)
Brokolica je skutočná super zelenina.
Je členom krížovej rodiny zeleniny, ktorá zahŕňa kapusta, ružičkový kel, reďkovky a kapustu. Štúdie ukazujú, že brokolica môže u diabetikov 2. typu znižovať inzulínovú rezistenciu.
Tiež sa predpokladá, že chráni pred niekoľkými typmi rakoviny, vrátane rakoviny prostaty.
Jedna šálka (91 gramov) surovej brokolice obsahuje 6 gramov sacharidov, z ktorých 2 sú vlákniny. Poskytuje tiež viac ako 100% PDP pre vitamíny C a K.
Brokolica obsahuje 4 gramy stráviteľných sacharidov na jednu porciu. Má vysoký obsah vitamínov C a K a môže znižovať inzulínovú rezistenciu a pomáha predchádzať rakovine.
Špenát
![špenát - Zelenina ktorá má nízky obsah sacharidov - zdrave-chudnutie.sk](https://www.zdrave-chudnutie.sk/wp-content/uploads/2020/05/špenát-Zelenina-ktorá-má-nízky-obsah-sacharidov-zdrave-chudnutie.sk_.jpg)
Špenát je listová zelenina, ktorá poskytuje významné zdravotné výhody.
Vedci tvrdia, že to môže pomôcť znížiť poškodenie DNA. Chráni tiež zdravie srdca a môže znižovať riziko bežných očných chorôb, ako je katarakta a makulárna degenerácia.
A, čo viac, je to vynikajúci zdroj niekoľkých vitamínov a minerálov. Jedna šálka (180 gramov) vareného špenátu poskytuje viac ako 10-násobok PDP pre vitamín K.
Špenát má nízky obsah sacharidov, ale sacharidy sa koncentrujú, keď sa listy varia a strácajú svoj objem. Napríklad jedna šálka vareného špenátu obsahuje 7 gramov sacharidov so 4 gramami vlákniny, zatiaľ, čo jedna šálka surového špenátu obsahuje 1 gram sacharidov s takmer 1 gramom vlákniny.
Varený špenát obsahuje 3 gramy stráviteľných sacharidov na jednu porciu, má veľmi vysoký obsah vitamínu K a pomáha chrániť srdce a zdravie očí.
Špargľa
![Špargľa - zdrave chudnutie](https://www.zdrave-chudnutie.sk/wp-content/uploads/2020/05/Špargľa-zdrave-chudnutie.jpg)
Špargľa je lahodná jarná zelenina. Jedna šálka (180 gramov) varenej špargle obsahuje 8 gramov sacharidov, z toho 4 vlákniny.
Je tiež dobrým zdrojom vitamínov A, C a K. Štúdie skúmavky skúmali, že špargľa môže pomôcť zastaviť rast niekoľkých druhov rakoviny a štúdie na myšiach naznačujú, že to môže pomôcť chrániť zdravie mozgu a zmierniť úzkosť.
Špargľa obsahuje 4 gramy stráviteľných sacharidov na jednu porciu. Je to dobrý zdroj niekoľkých vitamínov a môže pomôcť chrániť pred určitými typmi rakoviny.
Karfiol
![Karfiol - zdrave chudnutie](https://www.zdrave-chudnutie.sk/wp-content/uploads/2020/05/Karfiol-zdrave-chudnutie.jpg)
Karfiol je jednou z najuniverzálnejších a najpopulárnejších nízko sacharidovej zeleniny.
Má veľmi jemnú chuť a dá sa použiť ako náhrada za zemiaky, ryžu a iné potraviny s vysokým obsahom sacharidov.
Jedna šálka (100 gramov) surového karfiolu obsahuje 5 gramov sacharidov, z ktorých 3 sú vlákniny. Má tiež vysoký obsah vitamínu K a poskytuje 77% RDP pre vitamín C.
Podobne, ako iná zelenina s krížom je spojená so znížením rizikom srdcových chorôb a rakoviny.
Karfiol obsahuje 2 gramy stráviteľných sacharidov na jednu porciu. Má tiež vysoký obsah vitamínov K a C a môže pomôcť predchádzať srdcovým chorobám a rakovine.